За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

За петте моста над река Дунав

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на р. Дунав  за изграждане на нови мостове: Силистра-Калъраш; Оряхово-Бекет; Николоп-Търну Магуреле, Русе- Гюргево и Свищов-Зимнич. Тази новина дойде от Букурещ, където се срещнаха българският транспортен министър Николай Събев и румънският му колега Сорин Гриндяну.

На различни форуми от 2014 г. до днес, включително и инициативата “Три морета“, членовете на БФТИ (Български форум за транспортна инфраструктура) и Катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, при УАСГ поставяме в центъра на дискусиите въпроса за необходимостта от развитието на инфраструктурата в България, в посока Север-Юг, която в днешни дни се очертава като ключова, за целия регион.

През март, президентът Румен Радев подчерта, че военната криза открои особено ярко огромната необходимост от всеобхватна свързаност между Румъния и България – инфраструктурна, транспортна, енергийна, дигитална, технологична.

В началото на XXI век, не е достатъчно само географското разположение. Следването на важните стратегически цели, комуникации, потоци на ценни суровини и т. н е процес, който изисква политическа воля и отстояване на българските интереси в европейската общност.