За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Проф. Николай Михайлов: Успехът е възможност да реализираш идеите си

– Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

– Корпоративна идентичност, отговорност, бизнес възможности и свързаност, а чрез фондация „Трейс за хората“ добавяме памет, образование, ценности, култура. Имам и лична кауза, а тя е младите хора да останат и да се реализират успешно в България.

– Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера – кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?
– Още като малък го почувствах със сърцето си, карайки колелото си до големите пътностроителни машини; в осми клас, когато се противопоставих на майка ми и вместо в Търговската гимназия се записах в Строителния техникум; в казармата, когато начертах на лист временен мост, който изградихме за едно занятие и ме направиха сержант, въпреки че бях от „неблагонадеждните“, когато проф. Щилянов ме избра да запиша докторантура…

– С какво в своята работа сте по-различен от вашите конкуренти?
– С хората! С фирмената култура на „Трейс“, с начина, по който идентифицираме проблемите, анализираме ги, с готовността ни за промяна на стратегиите и оценката на резултатите.

– Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция, или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги – важно ли е за вас тяхното мнение?
– Давам висока степен на доверие на хората, с които работя. Откривам силните им страни и насочвам моите и техните усилия в тази посока.

– Как се промени бизнесът във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?
– Разбрах, че можем да бъдем адаптивни, продължаваме да се учим и да се развиваме и това за нас е начин на живот.

– Как се справяте с тези, които несъзнателно пречат или активно вредят на успеха на компанията и на вашия екип, или просто бездействат? Лесно ли се разделяте с хора?
– По време на социализма материалните стремления на хората се свеждаха до апартамент, кола, вила близо до града и семейни почивки. Всички живеехме в една полусуха почва, с плевел или без плевел, няма значение, заобикаляш го и продължаваш. През 90-те години обаче започна интензивното „поливане“ – бързото натрупване на средства в пъти над средната работна заплата, и това позволи плевелите да избуяват и не само да засенчват, а и да заличават цветята. В корпоративното управление хората, сред които се разпределя финансов и властови ресурс, са не един или двама. Освен това и комуникационният поток, наглед йерархично конструиран и подреден, в действителност не е точно такъв. Налице са три от изкушенията – власт, пари, информация. Необходимо е да създадеш такава система от правила, която сама да изхвърля плевелите. Задачата е сложна за изпълнение, защото конструираш един модел, въвеждаш правилата, спазват се и откриваш несъответствия. Модел, в който контролиращите могат да са в ролята на плевелите. Процесът е дълъг. Изграждат се норми и ценности, преминава се през обучение, развитие на определени поведенчески модели, контрол и подбор. Изгражда се една адаптивна култура в работния процес, която е гъвкава, в която инициативата и креативността са норма. Т.е. ако се върнем към притчата за плевелите, необходими са поредица от действия, както и време, за да стигнем до жътвата.

– Разкажете случай, в който сте помогнали на някого.
– Принципът, който следвам, е приказката за рибата – не я раздаваш, а учиш хората да си я ловят сами, независимо дали става въпрос за фирмата, университета или общността.

– Как и от кого се учите да управлявате?
– Учителите са много, дори вашите въпроси са обучение. Един от учителите е баща ми. Повече от 50 години той е ръководил ВиК бригада в Източномаришкия басейн. Той ми казваше: „Имай позитивно и уважително отношение към хората, с които работиш! Помагай им да решават проблемите си“.

– Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион“, вашата голяма печалба?
– Срещата ми с проф. Гено Иванов в Строителния техникум и след това срещата ми с проф. Ганьо Щилянов в УАСГ.

– Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?
– Внедряването и използването на изкуствения интелект AI в строителството. Изкуственият интелект (AI) може да изпълнява всичко, което се сетите, но онова, което му липсва, са интуиция и емоционалност. В корпоративното управление и в мениджърските действия много често лидерите вземат дадено решение, следвайки интуицията си или слушайки сърцето си. За мен е предизвикателство да разбера как ще се съчетаят тези две форми.

– Най-интересното състезание, което сте печелили?
– Изпращат ни на ученическа бригада след втори курс да правим път в Борущица. Тогава между отделните звена имаше състезание с награди, отпуски и т.н. Аз съм командир на 15 души, копаем канавки. В обедната почивка започвам разговор с булдозериста, бай Кольо. Викам му: „Може ли да покарам машината, ти ще ме учиш?“. Той се съгласи. Минавам с греблото, едно движение и обръщам, второ движение… Победихме. Малко покъсно реших да продължа в университета. Мисля, че това решение е моята голяма победа.

– Коя битка загубихте?
– Да науча френски език. На поправителен съм се явявал.

– С какво биха могли да ви спечелят за приятел? А вие как избирате приятелите си?
– Да бъда себе си и свободно да казвам това, което мисля.

– Колко често се събуждате с чувството, че всичко зависи от вас?
– Ако се събуждам с такова чувство, значи някъде съм сбъркал.

– Кога сте се чувствали като покорител на света и кога абсолютно безпомощен?
– Страхът на предприемача лидер винаги е по-малък от желанието да го направи. Аз съм авантюрист, но от тези, които използват наученото за реализиране на целите си.

– Колко често влизате в кухнята и какво пише на кулинарната ви визитка?
– По-често съм в градината, проявявам майсторлък в правенето на ракия, избрал съм си и марка: DODO, кръстена е на изчезналия вид нелетяща птица.

– Коя е най-скъпата ви играчка?
– Един валяк от края на XIX в., реставрирахме го, експониран е до офиса ни в Стара Загора.

– Как се отнасяте към силните жени? С подозрение, внимание, страх, уважение?
– С респект, уважение и радост.

– Много мъже преосмислят живота си, отказвайки се от нещата, които преди това са смятали за важни. Какво би ви довело до подобен житейски обрат във вашия случай?
– Когато е млад, кривата на стремленията на човека е по-висока в материалните желания, с годините това се променя и водещи стават любовта и духовните стремежи.

– Какво взехте от своите родители, за да продължите напред, и от кое от техния опит се отказахте?
– Родовата памет в нашето семейство е много силна. Да носиш отговорност, да си свободен, да помниш – възпитание, предавано от поколение на поколение в рода Михайлови.

– Важно ли е да имате до себе си някого, с когото да споделяте успешната си кариера?
– Всеки има нужда да почувства, че е част от едно цяло, че сме свързани с невидими нишки. Любовта е много важно нещо, имаш нужда от другар, от приятел. Любовта минава през различни стадии на развитие. Но оцелява.

– Научихте ли формулата за здраво семейство, или още я търсите?
– За да живеем, е потребно да работим, но за да живеем добре, е потребно и нещо друго – да твориш дните с любов, да се отнасяш към живота, като към празник. Ако не се получава, то е нужно да преподредите списъка, необходимо е да се самопроверявате.

– Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече и успял баща?
– Възрастните много често безкомпромисно нахлуваме в юношеските глави на децата ни, като считаме, че нашите амбиции и желания са техни. Научих си урока, не е нужно да ги разбирам, потребно е само да ги подкрепям и да се радвам на срещите си с тях. А тях ги уча да си поставят цели, да вървят през пробите и грешките и да не се отказват. За мен това е най-сигурният начин да опознават себе си.

– Зад каква благотворителна кауза бихте застанали?
– Да раздаваш разумно, е трудна и сериозна задача. Подкрепяме онова, което ни се струва важно за разцвета на обществото, а то винаги е свързано с образование и култура. Последните три каузи, които подкрепихме: участвахме в съграждането на паметник на св. св. Кирил и Методий за Цариброд, издадохме книгата „Кметът на София – инж. Иван Иванов“, засадихме 50 бр. дъбови фиданки…

– Как дефинирате и обяснявате успеха – своя и на други хора?
– Като възможност да реализирам идеите си. Първото и най-важно нещо е да поискаш истински, и тогава винаги се появява някой, който да ти даде ключа, а ти сам ще си намериш вратата. Когато човек може да мисли, той знае как. Побеждавай, обичайки!

– Как бихте описали мъжете от вашето поколение?
– Как да ви отговоря? Ако си спомните за филми като „Имало едно време на запад“, „Двама мъже в града“ или за рок групите Pink Floyd, Led Zeppelin и Deep Purple, ще ни опишете.

– Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз“ и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?
– Ако си избрал нелекия път нагоре, знай, че нямаш нужда от котва. Там няма пристан. Ти си това, което е в теб. Не се страхувай от промени, рискувай… умно. Бих се отказал повече да слушам ума си, а не сърцето си. Вече знам, че ако главата и сърцето мислят по различен начин, става това, което казва сърцето.

– Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете?
– Вече ми се е случвало. Отново със същото. Да си строител, е начин на живот.

– С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато излезете в пенсия?
– Много бизнеси ще умрат в следващите 10 години, ако не намерят начин да интегрират новите технологии. Строителството е бизнес, който няма да е сред тях, но е интересно как ще се строят метапътища, метакъщи, метаопери и театри.

***
Проф. Николай Михайлов е председател на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“, български строител и предприемач, преподавател в УАСГ, София.

През 2016 г. в Института за икономически изследвания при БАН защитава дисертационен труд за присъждане на научна степен „доктор на икономическите науки“.

Преди 25 години създава „Трейс Груп Холд“ АД. Компанията е регистрирана на БФБ. Проф. Михайлов е председател на УС на фондация „Трейс за хората“ и на сдружение „Български форум за транспортна инфраструктура“. Той е член на УС на фондация „Буров“ и на КСБ, член на Съвета на настоятелите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, на Тракийския университет – Ст. Загора, и на Медицинския университет – София.

Проф. Михайлов е носител на приз „Буров“ за индустриално управление за 2010 г. Отличен е с приза на Сдружението на пътните инженери и консултанти – „Инженер на годината 2012″.

Удостоен е с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Тракийския университет.

Интервюто на проф. Михайлов е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“, което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ сега ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот.

Автор: Георги Милков, 24chasa.bg