За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Проф. Михайлов: Проект „Ценни кадри“ ще стартира в УАСГ

Проф. д-р инж. Николай Михайлов участва днес във втората национална дискусия „ДА! На българската икономика“, организирана от „Стандарт“, КРИБ и Българската минно-геоложка камара в Панагюрище. В нея участваха вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на образованието Тодор Танев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на културата Бони Петрунова, както и над 100 крупни индустриалци,  ректори, браншови организации, директори на професионални училища и синдикалисти. Форумът, който се излъчваше пряко в ефира на телевизия Канал 3 и радио К2.

Основната дискусия бе посветена на проблема с недостига на добре квалифицирани кадри за индустрията и строителството. Присъстващите се обединиха около теза, че бизнесът трябва да влезе в образованието и да участва в подготовката на учебните програми за професионалното обучение. 50% квота в настоятелствата на колежите ще имат браншови и работодателски организации.

По време на форума проф. Михайлов, в качеството си ръководител на катедра „Пътища” лансира идеята за създаване на Програма „Ценни кадри”. Той разработва проекта съвместно с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Тя предвижда индивидуална подготовка на най-изявените ни студенти, докторанти и млади специалисти. Целта е да бъде създаден научен елит на нацията, който да влезе в бизнеса и в администрацията и да се превърне двигател на държавата. Приложението на тази програма ще започне още през следващата учебна година в УАСГ. От следващата учебна година най-добрите студенти от втори курс в Университета за архитектура, строителство и геодезия ще минат на индивидуални програми за по-задълбочена подготовка, която да им гарантира добра работа и професионално развитие.

По този начин ще задържим най-качествените студенти в България и ще ги привлечем в нашата индустрия, заяви Михайлов. Докато са студенти, те ще могат да стажуват в най-големите български компании в сектора на инфраструктурното строителство, ще могат да участват в големи инфраструктурни проекти не само в България, но и в чужбина. Желанието ни е тази форма на внимание към добрите студенти да бъде разширена не само в областта на строителството, но и във вузове, където се подготвят икономисти и юристи, допълни още той.

Проф. Михайлов препоръча държавната администрация също да привлича с преимуществено ценните кадри, за да няма дисбаланс между компетенциите на бизнеса и администрацията.

Съвместният проект на катедра „Пътища” и БАН предвижда също засилване на връзката на средното с висшето образование и създаване на възможност за директно влизане на бизнеса в средното образование като база за практическо обучение.

В края на юни предстои третата национална дискусия, която ще се организира отново от в. „Стандарт”, КРИБ и Българския форум за транспортна инфраструктура, чийто председател е проф. Михайлов.