За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Проф. Михайлов: Инвестираме в данък „Бъдеще”

Интервю на проф. Николай Михайлов пред сп. “Стройбизнесът”

Как се роди идеята за стажантски програми във вашия холдинг?

Повече от десет години в ТРЕЙС ГРУП ХОЛД имаме работеща стажантска програма, която обхваща студенти след 3 и 4 курс от Университета по архитектура, строителство и геодезия и другите строителни вузове.  Тя стартира и се утвърди в следствие на естествените процеси на разрастване на структурата и необходимостта от добре подготвени специалисти.  Не си мислете, че можеш да откриеш подходящия човек, който да влезе с летящ старт в даден проект. Като компания, която реализира големи инфраструктурни обекти нямаме право на грешки, защото те водят след себе си до големи загуби. Затова е необходимо да си „отгледаме” кадрите, да ги обучим, да навлязат в нашата структура и едва тогава да започнат ефективно да участват в работата.

Но това означава да инвестирате в тези хора авансово. Кога и как инвестицията ви се изплаща?

Да това е инвестиция, доверие в аванс, защото дипломата за средно или висше образование е само базата, а специалистът израства реално в практиката. Сега не искам да навлизам в дебата колко подготвени са младите хора, които излизат от строителните средни и висши училища, но всички ние сме им дължници. Сякъш забравяме своето начало?! Всеки е имал в практиката един човек, който го е превел през дебрите на професията и му е помогнал да израсне.

При нас инвестицията, предпочитам да я наричам данък „Бъдеще”, се изплаща в рамките на 4-5 години. Води след себе си до подобряване на ефективността на работа чрез навлизане в управлението на проектите на млади колеги.

Ще си позволя малко цифри в подкрепа на тезата. Според проучванията в Германия 2/3 от фирмите, в които има стажантски програми, възвръщат инвестицията си след края на обучението. Освен това на фирмите се спестяват допълнително средства по привличане на нови служители и въвеждането им в професията.

Цялото интервю можете да прочетете тук – http://www.agrobusiness.bg/stroibusiness/images/stories/archives/02-2013/