За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Пеещи магистрали

Пеещи фонтани има на много места по света, но пееща магистрала…как би изглеждала? Всъщност такова чудо вече има дори и в Европа.

Консорциум с участието на австрийския концерн Strabag ще реконструира 20-километров участък от унгарската магистрала R67, по който пътната настилка буквално ще пее. За целта ще бъде използвано специално покритие, което издава звуци при движение с определена скорост.

Малки ямки с различна дълбочина, разположени на точно определени разстояния, ще възпроизвеждат популярната песен “Маршрут 67” на унгарската рокгрупа “Република”. Звукът ще се генерира от търкането между гумите и асфалта, но само при движение с точно 110 км/ч.

Проектът на стойност €212 млн. не е оригинален. В Япония вече има поне 20 “пеещи” магистрали, а първото музикално шосе е построено още през 1995 г. в Дания. В Корея също има подобни пътища, макар че там целта не е развлечение, а мярка срещу заспиване зад волана.

Източник: Факти.бг