За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Михайлов: Родните фирми ще изградят магистралите

Въпросът е не само да свършим черната работа, но и да управляваме проектите, казва председателят на секция „Инженерна инфраструктура” в интервю за в. „Строител” пред Дария Захариева

Доц. Михайлов, чухме амбициозната стратегия на новото правителство за трите магистрали. Вие вярвате ли, че те могат да бъдат завършени за един мандат?

Да, вярвам, че програмата е изпълнима. Познавам възможностите на пътното строителство и пътностроителните фирми в нашата страна и смятам, че е напълно възможно до края на мандата на този кабинет да бъдат изградени магистралите „Тракия” и „Марица” и довършването на автомагистрала „Струма”. Разбира се, за да се случи тази програма, е важно всеки един ден да се работи по нея.

Ние, строителите, имаме горчивия опит отпреди шест години, когато също бяха обявени големи планове за строителство на магистрали. Сигурно помните? Но всичко изведнъж спря.

Спря на 40-и километър, на новия участък на магистрала „Тракия”. България се нуждае не от 40, а от 400 км магистрали. Много обещания, много надежди, че със средствата от оперативните програми в страната ще започне мащабно строителство по големи инфраструктурни обекти… За пътните строители, които взеха задачата присърце, бе изключително неприятно и неприемливо това, което се случи. Хвърлихме огромни сили и средства за подготовка на специалисти, за закупуване на машини и оборудване, но всичко пропадна. Какво се случва с инвестициите ни в такъв момент? Можете да си отговорите сами. Надявам се, че този път това няма да се случи. За България е важно да се мобилизираме и да направим всичко възможно да изградим планираните големи обекти в срок. В началото няма да ни бъде лесно. Но ако успеем, ще сме набрали нужната скорост и ще преодолеем неусетно натрупаните с годините негативи. Това също ще означава, че след 2013 г. ще можем да очакваме по линия на Структурните фондове на ЕС два пъти повече средства.Надявам се, че това правителство има разбиране по отношение на големите проекти. Лично аз съм водил разговори в тази посока и очаквам да видя каква ще бъде реализацията на големите планове.