За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Михайлов: България има нужда от Министерство на инвестициите

Но в областта на строителния бизнес, за инфраструктурните обекти, е необходима държавна подкрепа. Държавната администрация трябва да подпомага на бизнеса за излизането в чужбина. Има огромни възможности в Русия, в Близкия изток, в Африка, на Балканите, казва проф. инж. Николай Михайлов, председател на СД на Трейс груп холд.

– Проф. Михайлов, участвахте в националния форум Правителство – бизнес правителство. Рестарт на икономиката, удовлетворен ли сте от срещата?

– Такива срещи са полезни, защото се опознаваме и наяве излизат важни проблеми – тези на деня. Необходими са и, според мен, трябва да са организирани точно по този начин – правителството да е инициатор.

– Вашите въпроси?

– Какви ще са действията, които ще предприеме държавата за повишаване на усвояването на еврофондовете? Какви ще са мерките за привличането на чужди инвестиции за мащабни инфраструктурни проекти? И как държавата ще подкрепи местния инфраструктурен бизнес за излизането му на външни пазари?
Във връзка с това имах и съвсем конкретни въпроси на експертно ниво.

– Получихте ли отговор?

– Официален – още не. Но се видях с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която ми каза, че е подготвила отговорите и всеки момент ще ги получа. министър Терзиева ме увери, че е работила обстойно по тях.

През седмицата, на 11 февруари, в НДК в София се проведе националният форум Правителство – бизнес. Рестарт на икономиката. Основният момент в посланието на министър-председателя Пламен Орешарски, казано през повече от 400 представители на бизнеса от всички сектори беше: Бизнесът трябва да се обедини, за да може да пробие на големите пазари в Русия и Китай. Нужна е промяна в начина на мислене и работа в екип. Трудно е да се направи, но това е единственият начин за успех…
В работата на форума взе участие и проф. инж. Николай Михайлов, председател на съвета на директорите на Трейс груп холд.

– По време на срещата премиерът Орешарски заяви, че бизнесът не е достатъчно активен?

– Той намекна това за бизнеса, свързан с търговия. Но в областта на строителния бизнес, за инфраструктурните обекти, ни е необходима държавна подкрепа. Държавната администрация да се организира в посока да подпомага бизнеса за излизането в чужбина. Това през последните 20 години се игнорира. А има огромни възможности в Русия, в Близкия изток, в Африка, на Балканите. Според мен, трябва да има специално министерство на инвестициите, което да се занимава с това. В момента няма орган, който да отговаря за тези въпроси. Отговарят ресорните министри, на които проблемите са достатъчно много, за да тръгнат навън и да презентират български фирми – нямат физическа възможност, ако щете, да не говорим за специална подготовка.

– Как стои на пазара най-голямата фирма от вашия холдинг, която е старозагорска (Пи Ес Ай)?

– В момента е втора по големина, след софийската, но за област Стара Загора в пътното строителство е най-голямата. Работи добре, приключи 2013 г. с много добри резултати, най-добри за Старозагорска област. Тази година продължаваме напред.
Холдингът ни има втори обект в Сърбия, обект пред подписване на договор в Чехия, чакаме други обекти в и извън Европа. Голямо тичане е да балансираме, да запълваме капацитета си и да натоварваме инвестициите си на 100%.

– Очакванията за тази и за следващата година?

– Тази година европейски средства няма, т.е., трябва строителите да пренареждаме редиците си. В България строителството получи един бонус следствие на специфични външни инвестиции у нас във високото строителство. Имаше бум на почивни комплекси – морски и високопланински, но той приключва и ние трябва да се съобразяваме с реалния пазар. Ясно е, че трябва да се прегрупираме и да преструктурираме фирмите си. Всяка фирма трябва да се стреми да познава пазара, да си пренареди задачите по начин, по който ѝ предстои да действа.
На тези форуми именно ние можем да правим прогнозите и плановете си – дали да работим тук, или не, къде да инвестираме, как да си управляваме фондовете.

– Такива като Вас спокойни ли са за следващите години, предвид политическата ситуация?

– Аз и колегите от големия бизнес искаме да направим така, щото бизнесът ни да не зависи от правителствата.

Интервю: вестник Национална бизнес поща