За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Метростанция да носи името на инж. Иван Иванов-Кметът на София, който превръща града в една от най-чистите и приветливи европейски столици.

В навечерието на празника на българската столица, ще споделя мисли за книгата, която Фондация „Трейс за хората“ издаде по повод 130 години от рождението на инж. Иван Иванов. С авторът Станислав Колев се запознахме, когато той създаде книгата „София: от първия трамвай до последната спирка на метрото.“ Колев е от онези автори, които успяват да представят онази „мая“, която строителят използва при градежа на наземните и подземните железници. Когато изпрати кратки откъси от книгата за Кмета на София, разбрах, че популяризирането на живота и делото на човека, който от 1934 г. до 1944 г. управлява и съгражда българската столица, ще се превърне за мен и моите колеги в кауза.

С издаването на книгата, Трейс отдава заслужена почит към оригиналния ум и чист дух на инж. Иванов, чиито следи времето не е заличило и до днес, но паметта ни несправедливо е отхвърлила. Изключителната фигура на инж. Иванов-строителят е пример, урок и вдъхновение.

Станислав Колев разглежда подробно десетте години, в които инж. Иванов е кмет на София. Той създава първата Общинска банка и болница, първата „Бърза помощ“, първите детски градини. Строят се новият хотел „България“, довършват се Ректората и Университетската библиотека, сградите на БНБ, на Съдебната палата, МВР, първите тролейбусни и автобусни линии на градския транспорт, първата лятна къпалня на София „Мария Луиза“ и много други. По негово предложение е изработен и приет градоустройствен план на София, дело на проф. Адолф Мусман. Негова е и идеята за издигане на паметника на патриарх Евтимий в града. Огромна е заслугата на инж. Иванов в откупуването на концесията за електричеството на столицата от белгийската фирма, получена от нея през 1898 г. и връщането й на Столичната община.

Арестуван от новата власт на 10.09.1944 г., осъден от т.нар. Народен съд на доживотен затвор. Превратностите на съдбата помагат да бъде помилван през декември 1946 г. Заради високите му професионални способности на хидроинженер е включен в проектирането на „Каскада Искър“ и на язовир „Сталин“. Инж. Иванов оставя на софиянци вода за вечни времена. Благодарение на рилския водопровод на яз. Бели Искър в Рила и на яз. Искър, софиянци винаги ще имат огромно количество вода.

Инж. Иванов си представя София като град-градина, организира голям международен конкурс за урбанисти от Европа и избира плана на проф. Адолф Мусман. Днес, като спомени от този план са парковете на София – Южен, Западен, Северен парк.

В разговор със Станислав Колев, стигнахме до идеята една от новите метростанции да носи името на инж. Иванов. Създадохме Инициативен комитет, с председател проф. Петър Стоянович и членове: режисьорката Адела Пеева, фотографът Иво Хаджимишев, журналистите Георги Милков и Явор Цаков, Станислав Колев и аз.

Радвам се, че Фондация „Трейс за хората“ е част от създаването на нещо, което не се среща често – биография за човек, посветил себе си и таланта си на инженерните науки и хората.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си София!