За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Инженерни чудеса – покритият мост в Ловеч

Българската редакция на „Дойче веле“ представя най-красивите и най-известните мостове в света. Сред тях е и покритият мост в Ловеч, който е дело на майстор Кольо Фичето. Дървеният покрит мост с каменна основа е уникален и единствен на Балканите. А в Европа има само още три други негови събратя, сред които най-известен е покритият мост във Флоренция (Италия). На подобни шедьоври можете да се насладите още в Люцерн – Швейцария и Ерфурт -Германия.

Мостът в Ловеч свързва стария квартал Вароша със съвременния град, простирайки се над река Осъм. При създаването му на него се помещавали около 60 дюкянчета на занаятчии. Днес са доста по-малко, но пак можете да си купите ръчно правени сувенири, бижута и предмети на творци от региона. На покрития мост се намира и Туристическия информационен център, откъдето да научите  повече за всички атракции в Ловеч и да видите макети на част от тях.

В края на XIX в. жителите на Ловеч се обърнали към самоукия майстор Колю Фичето с молба да построи покрит мост с дюкянчета. Строежът започнал през 1874 г. и завършил през зимата на 1876 г.

Първоначално мостът е бил пешеходен и транспортен. Дължината му е била 84 метра, височина от 7 метра и ширина 10 метра, от които половината са пътно платно, а останалите – път за пешеходци. Той е изграден изцяло от дърво, без никакви метални части. Каменните устои, на които се крепи, са пет и са с височина от 4,5 метра. Бил украсен с четири скулптури – лъв, двуглав орел, фигура на жена и тояга с топуз. Днес от тях е запазена само фигурата на лъва. Мостът се осветявал от газови фенери.

През август 1925 г. пожар унищожава моста почти до основи. В периода 1927-1931 г. на негово място е изграден отново покрит мост от железобетон и със стъклен покрив. През 80-те години на миналия век е реконструиран, за да наподобява първоначалния шедьовър на уста Колю Фичето. На моста обаче липсва транспортна част и той е изцяло пешеходен. Дължината му също е променена  достига 106 метра.

Преминаването по това архитектурно творение отвежда гостите на града в един друг свят. В квартал Вароша едно време живеели търговците, които предлагали стоките си в дюкяните на покрития мост. Техните къщи са специфично построени-  с лице към вътрешния двор, защото магазините били на моста и нямало нужда чужди очи да надничат в къщите.

Покритият мост в Ловеч е символ на града и основна забележителност. И днес можете да се разходите по него и да останете удивени от архитектурата му. Въпреки че са минали толкова години, той не губи очарованието си и специфична атмосфера.