За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Проф. Николай Михайлов: Връзката между практиката и науката е изключително важна

Експерти и преподаватели в областта на пътното строителство откриха Деветата национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие. Тя е организирана от Университета по архитектура, строителство и геодезия с основен организационен принос на катедра “Пътища”. В нея участваха представители на 13 страни – България, Сърбия, Македония, Румъния, Германия, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Русия, Австрия, Франция и Испания.

„Възложи ли сме на Университета по архитектура, строителство и геодезия да разработи нови норми за проектиране на републиканските пътища. Съществуващите са на достойна възраст и не позволяват проектирането на съвременни пътища и използване на нови материали“. Това каза председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Проф. Д-р инж. Николай Михайлов, директор на Конференцията, ръководител на катедра “Пътища”, председател на Българския форум за транспортна инфраструктура напомни колко е важна връзката между практиката и науката. Негов е възгледът, че бизнесът това са проектантите и строителите, а администрацията следва да търси и подкрепя развитието на науката – какво по-добро в този смисъл от УАСГ като научен център в полза на възложителите.

Проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, даде зелена светлина на събитието, като припомни важността на транспортната инфраструктура.

Евгени Чачев, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството очерта приоритетите на страната по отношение на пътната инфраструктура, описани в приветствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

През последните месеци са открити търгове за 26 км от АМ ”Хемус” от Ябланица до Боаза и от Белокопитово до Търговище. 100 млн. лв. са отделени за ремонт на пътища на Североизточна и Северозападна България. Предстои въвеждането на тол система.

В приветствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски основен акцент са жп проектите по трасето от Сърбия до Бургас и турската граница, лот 3 на магистрала “Струма”, третата линия на метрото, интелигентните транспортни решения. За жп, пътен и интермодален транспорт по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 са предвидени 1.88 млрд. евро.

За концесиониране се предвидени Интермодалния терминал в Пловдив, летищата в Пловдив и София, централната жп гара във варна, пристанищата Видин – Запад, Видин изток 1 и Видин Изток 2, зимовникът в Русе, пристанище Видин – Център.

Инж. Лазар Лазаров припомни необходимостта от технологии, които да направят вложими отпадъчните материали от големите заводи. Администрацията се нуждае от нови норми и технологии, за да приложи иновации в рехабилитиране на пътища и улесняване на поддържането им, каза инж. Лазаров. Според него прилагането на подобни съвременни методи ще даде предимство на участниците в търговете.

Патрони на конференцията са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Партньори са КСБ, АПИ, ББК “Пътища”, ББА “Пътна безопасност, СПИК, БА “Интелигентни транспортни системи”, Български форум за транспортна инфраструктура.

Основното послание “Заедно за сигурни пътища” отговаря на един от приоритетите на регионалното министерство за осигуравяне на безопасни пътища. Част от сигурността е в зависимост от качеството на пътищата и предпазните съоръжения по тях. Председател на Българска браншова асоциация “Пътна безопасност” е Николай Иванов, а асоциацията е сред основните спонсори на форума.

Генерални спонсори са: “Виртген груп – България” и “М-тел”. Златни спонсори са АСО, “Главболгарстрой” АД.

Сребърни спонсори са “Джи Пи Груп”, Viacon – България, “Геострой” АД, “Стротех инженеринг”, “Терту”, HTI – България, Copycom.