За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Дишащи тухли и светещ бетон в сградите на бъдещето

Строителната индустрия е един от най-устойчивите сектори на пазара. Независимо от неговата консервативност обаче, много нови технологии променят ролята на професионалистите в бранша и работниците на първа линия. Самите иновации са ценни за всяка по-малка или вече просперираща строителна фирма.

Кои са иновативните материали, които тепърва ще се прилагат по строителните ни площадки. Предлагаме кратък обзор на новостите в бранша.

Светещ цимент пести електроенергия

Вече е тестван подобен материал, които на практика абсорбира дневната светлина и след това има свойството да я излъчва. Светещият цимент се произвежда чрез  процеса „поликондензия“, за целта се използват речен пясък, вода, индустриални отпадъци и други.

Производителите вече обещават и панели от светещ бетон.

Иновацията, наречена i.light, е на италианския архитект GiampaoloImbrighi, който за първи път я демонстрира на Световното изложение в Шанхай, Китай. В предварително излетия панел се правят около 50 разреза с ширина от 2,3 мм. В тях се излива специална смола, която излъчва светлина. Повърхността се подравнява с циментова паста, изработена по специална формула, която не позволява появяването на пукнатини. В обществени сгради панелите биха спестили електроенергия, а в частните домове те биха били повече естетика.

Дишащи тухли, които пречистват въздуха

Също като пречиствателните устройства, тези дишащи тухли поемат замърсения въздух, след което го филтрират и връщат обратно пречистен. Идеята е на CarmenTrudell, която дори вече е разработила и тествала иновацията. Пречистващите тухли се поставят на външните стени на сградата, а вътрешните се покриват със стандартна изолация. Как става самото пречистване – в центъра на всяка тухла има филтрираща система, която отделя тежките частици от въздуха в контейнер. Така вече събраните замърсявания могат лесно да се изхвърлят – подобно на прахосмукачка.

На пазара обаче се предлага още един „феномен” – „студените тухли” (CoolBrick) на иновативната компания EmergingObjects, те са 3D принтирана алтернатива на скъпите охладителни системи. Изпарителното охлаждане е добавянето на водна пара във въздуха, което води до понижаване на температурата му. Преди появата на климатичните системи този вид охлаждане се е използвал от хилядолетия. Стенописи от около 2500 г. пр.н.е. показват роби, които размахват съдове с вода за охлаждане на помещенията. В Близкия изток също от векове използват порести керамични съдове с вода за охлаждане на въздуха чрез изпаряване през стените им.

Нанотехнология с ултра тънка дишаща 3D мрежа

Вероятно си спомняте как през 2018-а внезапно рухна мостът Моранди в Генуа. Трагедията уби 43 човека и остави 600 бездомни, но тя също така разклати доверието в усвоената ключова строителна технология – бетона.

Само за 2 години обаче италианците възстановиха перфектно съоръжението – новият мост с дължина един километър, се издига на 40 метра височина и е поддържан от 18 пилона. Близо 2 млн. евро струва само нанотехнологията, която прониква капилярно в бетона и удължава живота му поне с още 20 години. Този високоефективен продукт прониква дълбоко в абсорбиращи минерални субстрати като камък, бетон, тухла или теракота и предпазва от хидростатично налягане и повишаваща се вода. Нарича се Nanoflex® Infusion и създава ултра тънка дишаща 3D мрежа, която трайно отблъсква навлизането на вода в бетона.

Нанопродуктите могат да осигурят добра защита и на минералните мазилки по фасадите. Представете си невидима защита със силата да отблъсква до 95% мръсотия и 98% от мъх, лишей и гъбички от абсорбиращи материали като камък, бетон, тухла или теракота. Един подобен продукт създава ултра тънка дишаща 3D мрежа на повърхността на основата, която трайно отблъсква водата и мръсотията от порестата структура. Така материалите с подобно покритие проявяват трикратна устойчивост на замръзване и остават чисти в продължение на десетилетие.

Марсиански бетон, произведен без вода

Eкип от базирани в Илинойс учени са разработили форма на „марсиански бетон“. Тя може да се използва за изграждане на архитектурни структури на повърхността на Червената планета. Това предложение на Clouds AO и SEArch беше победител в конкурс на НАСА за проектиране на корпуси с 3D печат за Марс.

Специалният бетон не изисква и капка вода за създаването на сместа. Вместо това е необходима течна сяра (предварително нагрята до 240° по Целзий), която се смесва с марсианската почва в пропорция 1:1. Друго предимство на материала е, че той изцяло се рециклира, така че може да се разтопи и да се върне в нова форма. Освен това има естествена устойчивост на киселина и сол и може да издържи много ниски температури.

Саморемонтираща се настилка за пътища

Холандският строителен инженер Д-р Шлаген е създател на т.нар. „самооправящ се бетон” – методът работи чрез нагряване и може да възстанови счупен елемент. Д-р Шлаген демонстрирал откритието си, като счупил парче от материала на две по-малки части, след което долепил парчетата едно до друго и ги нагрял в микровълнова фурна. Така високата температура разтапя и събира в едно парчетата.

Идеята е бетонът да се използва за създаването на пътища и магистрали. А за да се приложи на практика, учените дори създали специален валяк, който да нагрява пътя чрез индукция, и така пукнатините по пътя да бъдат запълнени. Революционният метод може да спести по 90 милиона евро всяка година, във всяка държава, където се прилага.

 

Източник: www.marica.bg