За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Да гледаме на историята си с български очи

„Съединението между мъжа и жената чрез любовта, прави силата“.

Припомних си това послание на богомилите в днешния празничен ден и осъзнавам все по-ясно, че обединението на хората в позитивна мисъл, емоция и действие е основната посока за развитие на нашето време. Историята ни учи, реално това се е случило преди 137 години – нашите предци са се обединили в сърцата си и като един са се втурнали да обединят Княжество България с Източна Румелия. Важно е да се отбележи, че в акта на Съединението е нямало предатели, Князът Александър Батенберг, министър председателят Петко Каравелов, майор Данаил Николаев, армията, интелектуалци, политици, граждани…всички са действали като един.

Заслужава си да се прочете книгата “Борбата на българите за Съединението си“, на германският военен кореспондент Артур фон Хун отличен познавач на процесите в Османската и Руска империи, на България и на Балканите. В нея, разказвайки за битката край Сливница, публицистът възкликва: “Българите са герои; българите си извоюваха сами дипломата на свободата и независимостта; българите си върнаха Източна Румелия при Сливница!“

Тази книга събира в едно репортажите на Артур фон Хун и е издадена година след Съединението в Лайпциг и Лондон. Преведена и издадена на български език малко по-късно, но след това повече от век е от т.нар. ЗАБРАВЕНИ КНИГИ. Едва през 2013 г. фондация „Балкански културен форум“ я преиздава.

И нашата фондация „Трейс за хората“ преди години преиздаде една „ЗАБРАВЕНА“ книга – първата биография на Васил Левски, написана от Захарий Стоянов.