За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

ТРЕЙС започва изграждането на кръстовище на две нива в “Младост”

„Трейс Груп Холд” АД започва строителството на кръстовището на две нива в “Младост” през август. Това стана ясно по време на публичното представяне на проекта, на което присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, нейният ресорен заместник Любомир Христов и кметът на район „Младост” Петко Дюлгеров.
Целта на проекта е да се изгради ново транспортно трасе, което да бъде алтернатива на бул. “Александър Малинов” и да създаде нова възможност за връзка между кв. “Младост 1” и кв. “Младост 2”, както и към южните територии и центъра на София. Това обясни представляващият изпълнителя инж. Бисер Иванов в своята презентация. Тя се състоя на мястото на бъдещият обект. Ще бъде изградено четириклонно кръстовище на ниво терен при бул. “Андрей Сахаров” и продължението на ул. “Свети Киприян”, а директното направление по бул. “Андрей Сахаров” ще се осъществява чрез преминаване на второ ниво над бул. “Андрей Ляпчев”, уточни инж. Иванов.
По думите му второто ниво ще представлява мостово съоръжение – сглобяема конструкция, с цел по-бърза реализация на проекта.Конструкцията е замислена така, че монтажът  й минимално да възпрепятства пътния трафик по време на строителните дейности. Според предварителните планове, за целия период от 360 дни за изпълнение, движението ще бъде затруднено само в рамките на два дни. Проектът предвижда да бъде изграден мост – естакада с дължина 80 метра.
Избраният вариант залага на добрия баланс между естетика и конструктивна ефективност, защото конструкцията все пак е в градска среда, подчерта инж. Иванов. Мостът е с широки отвори, а не е ортогонален/правоъгълен. Ширината на пътно платно на моста е 8 м с две ленти от по 4 м в двете посока. Тротоарите ще са широки по 75 сантиметра. Входящите ленти в кръстовището са две с ширина три м, а изходящата е една с ширина 4.50 метра.
Проектът е за инженеринг (проектиране и строителство) на кръстовище на две нива бул. “Андрей Сахаров” и бул. “Андрей Ляпчев”. Бюджетът е 8 857 104.77 лв.  Взложител е Столична община, а изпълнители са Сдружение “Трейс Виа” с водещ партньор “Трейс Груп Холд” АД и партньор “Виа план” ЕООД. Срокът за изпълнение е 360 календарни дни от издаването на строително разрешение.