За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

ТРЕЙС възстанови парен валяк ветеран

ТРЕЙС възстанови уникален парен валяк за откриването на лот 2 на АМ „Тракия”. Той се превърна и в най-голямата атракция за гостите и журналистите, дошли на официалната церемония по отриването на 1 юли.
Този парен валяк е произведен през 1938 г. от немския машиностроителен концерн Henschel и тежи 18 тона. Той е използван за строителството на пътища у нас до средата на 50-те години на миналия век и по някаква случайност остава в халетата на пътностроителните предприятия повече от 60 г. Ветеранът е единственият от своя модел, оцелял досега. Дори и Henschel няма във фирмения си музей толкова стар експонат.
Възстановен е по идея на председателя на СД на “Трайс Груп Холд” АД проф. Николай Михайлов през 2012 г. от „УСМ” АД, дъщерно дружество на холдинга. Униформата на машиниста също е ушита по модел от 40-те години на миналия век.
 Този уникален експонат на строителната техника от миналия век ще бъде изложен за постоянно пред централния офис на ТРЕЙС в Стара Загора, който се намира на бул. „П. Евтимий” № 190.