За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

ТРЕЙС участва в изложението „Българска строителна седмица”

„Трейс Груп Холд” АД участва в изложението „Българска строителна седмица”, което започна днес в “Интер Експо Център” в София и ще продължи до 12 март. Единадесетото издание на Международната специализирана изложба беше открито от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Холдингът представя дейността си с обширен мултимедиен материал, в който място са намерили най-големите обекти, изпълнени от фирмите от групата. На щанда се представя и партньорската фирма на ТРЕЙС – „Химколор” АД, която произвежда маркировъчни бои, както и бои и мазилки за строителството.

След официалното откриване на изложението, в което участва и председателят на СД  доц. д-р инж. Николай Михайлов,  щандът беше посетен от официалната делегация, водена от министър Плевнелиев и директора на изложението Иван Иванов.

Тази година все още ще бъде тежка за строителния бранш, но през 2012 г. секторът ще има ръст, прогнозира министърът в речта си при откриването. Той изнесе данни, според които от рекордния си обем в размер на 21 млрд. лв. през 2008 г. обемът на производството в сектор „Строителств”о през 2010 г. е спаднал драстично до около 12 млрд. лв. Чуждестранните инвестиции в строителството са спаднали в пъти – от рекордните 9 млрд. евро през 2007 г. до само 1,3 млрд. евро през миналата година. Заетите в сектора са намалели от 248 хил. души през 2008 г. до 150 хил. души сега. От общо над 4500 компании 1270 са отпаднали от строителния регистър, но са регистрирани около 600 нови, съобщи още министърът.

Според Плевнелиев обаче посочените цифри на значителен спад в строителния сектор не са притеснителни, тъй като „след кризата не количеството, а качеството е важно“ и сега строителните фирми на българския пазар „вече предлагат много по-качествени продукти и нови технологии“. „България се прости с бързото строителство, с еуфорията, че строителството е двигател на растежа и разбра, както и целият останал свят, че строителството е следствие“, аргументира се Росен Плевнелиев. Той посочи още, че се „променя обликът на строителния бранш и инвестициите се прехвърлят в строителство на инфраструктура, а не на сграден фонд“.