За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

ТРЕЙС направи първа копка на строителството на Лот 2 на АМ „Тракия”

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и председателят на пътната агенция Божидар Йотов

Общата дължина на отсечката е 31,8 км (от км 210+100 до км 241+900), включваща строителството на 2 ленти за движение във всяка посока. Изпълнител на проекта е Обединение „Магистрала Трейс” с водещ партньор „Трейс Груп Холд” АД. и партньори “Пи Ес Ай” АД, “СК-13 Пътстрой” АД, “Пътно строителство” АД – Добрич, “Виастройинженеринг” ООД. Стойността на обекта е 137,868 млн. лв., като финансирането е по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Срокът за завършване на Лот 2 е 25 месеца. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и председателят на пътната агенция Божидар Йотов, областните управители на Стара Загора и Сливен, народните представители от двата региона, банкери и бизнесмени.
В словото си министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че България добре си прави сметката, когато харчи европейски пари, спрямо други страни в ЕС. „Обръщам се към строителите – нито ден повече, нито лев повече отгоре на тази цена, защото това е начинът да покажем на Европа, че българските фирми работят и качествено, и бързо, и на значително по-ниски цени. А на европейските данъкоплатци искам да кажа, че когато става въпрос за техните пари, ние сме в пъти по-пестеливи”, подчерта министър-председателят. Качеството на строежа на отсечката е гарантирано, защото пътната агенция ще упражнява 24-часов контрол на обекта, каза още премиерът.

Автомагистрала „Тракия” е не само най-силната антикризисна мярка за българската икономика, но и най-важният инфраструктурен обект, който след завършването си ще свързва пет от шестте най-големи града в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на официалната церемония. По думите му жалбата за избора на надзора на отсечката Стара Загора – Нова Загора няма да забави проекта, а срокът за изграждане на участъка от 32 км за 25 месеца ще тече от момента, в който бъде издаден Акт 2 – откриване на строителна линия.

Надявам се най-късно до 11 май да бъде решен въпросът с обжалването за надзора и да няма вече никакви пречки за изграждането на 32-километровата отсечка, заяви и председателят на пътната агенция Божидар Йотов. Той увери, че ако се наложи, в краен случай по Закона за обществените поръчки ще бъде направена малка поръчка и ще бъде назначен временен надзор.

За да се стигне до първата копка на този жизненоважен обект за всички българи, минаха четири години и няколко провалени процедури. Затова като гражданин искам да благодаря на правителството в лицето на Министерството на регионалното развитие, Министерството на транспорта и Агенция „Пътна инфраструктура”, че само за няколко месеца успяха да организират процедура по избор на изпълнител, да осигурят средства и да дадат старта на Лот 2. Това заяви в речта си преди първата копка председателят на Съвета на директорите на „Трейс Груп Холд” АД доц. д-р инж. Николай Михайлов. Той припомни, че ТРЕЙС е дружеството, което изгради 38-те километра на Лот 1. “При тази процедура натрупаният от нас опит ни дава основание като строители да заявим пред всички вас, че обектът – Лот 2, ще бъде изпълнен качествено, на цената и в срока, записани в договора, заяви още доц. Михайлов. Пожелавам успешна и безаварийна работа на екипите и очаквам главният изпълнителен директор инж. Цветан Цонев да ни покани да прережем лентата на Лот 2 предсрочно и да скъсим пътя до морето с нови 32 километра!”, заяви в заключение доц. Михайлов.

Символичният старт беше даден от премиера Бойко Борисов, който разби бутилка шампанско в греблото на багера, който направи и първата копка на трасето на новия участък. Начинанието беше благословено от Старозагоския митрополит Негово Високопреосвещенство Галактион.