За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

ТРЕЙС изгради най-добрата писта в света за мотокрос фристайл

За рекордно кратки срокове екип на „Трейс Груп Холд” АД успя да изгради трасето за финалния кръг на шампионата по мотокрос на планетата в дисциплината фристайл, който се проведе в зала „Армеец” на 19 декември 2011 г.

Само за 60 часа беше демонтирана баскетболната настилката на голямата зала, беше поставена специална  изолация, върху която бяха настлани 1000 куб. м. пръст на площ от 3 000 кв. м и изградени две специални рампи – високи 4,5 и 12 метра широки, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Иванов. За нас голямото предизвикалелство беше краткото време и невъзможността да се използва голяма механизация при полагането на пръстта. Успяхме за два дни и половина да изградим трасето и за 12-15 часа да възстановим  първоначалния вид на залата, коментира още инж. Иванов. Той е доволен, че настилката не е поддала в нито един момент и не е създала предпоставки за инциденти.

Трасето беше обявено  за най-добро в света от президента на комисията по „Мотокрос и супермото“ към Международната федерация по мотоциклетизъм Волфганг Сръб. Той връчи наградата лично на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. С отличието България стана първата страна в историята на моторните спортове, която завоюва и 4-те приза за трасета №1 в света за един сезон.
Новият шампион Хавиер Вийегас заяви, че пистата в зала „Арена Армеец” е една от най-безопасните и сигурни, на които е карал някога. Той одобри избора на трасето за № 1 за сезона в първенството.
Невиждано фристайл шоу с мотоциклети събра над 10 000 души в зала „Армеец”. Двукратният световен шампион Реми Бизуар с “Хонда” триумфира във финалния кръг за сезона, а второто място се оказа достатъчно за чилиеца Хавиер Вийегас с “Ямаха” да спечели първата си световна титла. След финала двамата бяха разделени от едва 15 точки в полза на южноамериканеца и той стана първият шампион от страна извън Европа. Над 1 милиард души по целия свят видяха последното състезание, което се проведе в България.
На официалното откриване присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на спорта Свилен Нейков, председателят на федерацията по атомобилизъм Богдан Николов и председателят на организационния комитет Румен Петков. На церемонията бяха наградени пистите край Долна Митрополия, Севлиево и Троян, които се утвърдиха в календара на мотокроса. Борисов подари на всички 12 пилоти бъклици за спомен.