За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Стандарт: Цената на “Тракия” закована до стотинка

Нито една стотинка над цената, която е предложил спечелилият търга за отсечката на автомагистрала “Тракия” между Стара и Нова Загора, няма да бъде платена от държавата. Това се закани в интервю за Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. В петък българската компания “Трейс” беше обявена за победител в търга за отсечката от близо 32 километра, като предложената от нея цена от 137,8 млн. лв. пребори конкурентите, чиито предложения бяха до три пъти по-високи. “Трейс” е българска фирма, тя строи участъка от Оризово до Стара Загора.

“Познават до най-малката подробност тази магистрала, участват не за първи път за участък от нея и така там се чувстват у дома си. Очевидно “Трейс” са подходили изключително отговорно, изключително обаче оптимално, те са оптимизирали до всеки лев и аз не считам, че дори в тази цена те биха могли да спечелят от строителството на участъка”, заяви Плевнелиев.

Той беше категоричен, че бюджетът за този участък от лот 2 не може да бъде увеличен. “Участниците в търга са били наясно с това. Калкулирали са и най-големи рискове като повишаване на цената на петрола и други. Може би заради това имаше и толкова голяма разлика между отделните оферти, която стигаше до три пъти, обяснява Плевнелиев. От друга страна, “Трейс” е българска компания, всичките й машини са там, асфалтовите й бази, а също и специалистите. Цената, на която дружеството построи отсечката от Оризово до Стара Загора, е съпоставима със сегашното им предложение. Изпълнителят трябва да е калкулирал всичко. Може би затова и другите компании са с толкова голяма разлика в цената”, поясни той.

Плевналиев се закани, че графикът няма да мръдне. “Магистралата трябва да стигне от Стара до Нова Загора 25 месеца след старта на строителството. Първата копка е планирана за 3 май. Очаквам на 30 април да са готови археологическите проучвания, процедурите по отчуждаване на земи, оценката за въздействие върху околната среда и разрешение за строеж. А не както беше при магистрала “Люлин” при Станишев, когато направиха първа копка. Половин година след това нямаше разрешение за строеж”, заяви Плевнелиев.