За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов стана Доктор хонорис кауза

Изтегли

 

Председателят на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза за дългогодишно сътрудничество и значителен принос към подобряването на инфраструктурата на Тракийски университет – Стара Загора.

Академичният съвет с пълно единодушие прие  предложението  на ректора доц. д-р Добри Ярков отличието да бъде връчено на проф. Михайлов.

На церемония при връчването на символите на университета – диплома, медал, плакет, тога и церемониална шапка, проф. Михайлов сподели: „… да се върна отново в Стара Загора по Пътя на науката, даже не съм си го мечтал.“ Той благодари за оказаната чест и изнесе академично слово–лекция на тема „Управление на корпоративни системи“. В нея проф. Михайлов коментира, че децата, които са приети в първи курс в университетите през 2020 година, ще бъдат активни на пазара на труда и след 2060 година и подчерта: „Ние, независимо в коя точка на света учим, преподаваме, работим и живеем, все по-осезателно усещаме потребността от многоброен, образован елит, който е готов да включи наученото в знание на действието, в полза на общността, а не да го пази за себе си. „Изисква се мисловно да се адаптираме към промените и да започнем да участваме в изграждането на друго пространство и реалност, не само като технологии, а и като човешка взаимосвързаност и ценности.“ В края на словото си проф. Михайлов предложи в университета да бъде открита нова специалност, в която да се обучават студенти, придобили компетентности  в една област, да надградят знанията си в сферата на корпоративното управление.

Пред Академичния съвет на Тракийски университет и гостите, сред които: областния управител на Стара Загора Гергана Микова, заместник – кмета на общ. Стара Загора Янчо Калоянов, секретаря на общината Делян Иванов, проф. Марин Добрев – директор на Градската художествена галерия, доц. Алексей Стоев – директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, общински съветници, културни дейци, бизнес-партньори, журналисти и семейството му, новият Доктор хонорис кауза прочете посланието, което завеща в почетната книга на университета: „Човекът е незавършен, не несъвършен. Един от най-важните житейски уроци е да оставим сърцето да говори, да мечтаем дръзко и мъдро…Важна е не скоростта, а пътят, който избираме, за да стигнем до края.“

Титлата Доктор хонорис кауза е дадена за пръв път в Тракийския университет през вече далечната 1997 година на немския учен проф. Хилмар Цайгерт, проф. Михайлов е тридесет и първият носител на почетното звание. В него има 9 българи, останалите са преподаватели от различни страни в целия свят. Сред тях е и престолонаследникът на кралство Саудитска Арабия принц Алуалиид Бин Талял Бин Абдул Азиз Ал Сауд през 2009 година.

Прочетете академичното слово на проф. Михайлов в прикачения файл.

Още по темата можете да откриете тук