За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Образованието ни трябва да започне да произвежда кадри за България

Нашето образование произвежда кадри, които да ходят в чужбина – учи ги на английски език и математика. Майките също са проблем – те трябва да кажат на децата си, че има смисъл да останат в България. Това заяви в предаването “Беновска пита” проф. д-р инж. Николай Михайлов, ръководител на катедра “Пътища” в УАСГ.

По думите му в България трябва да си говорим как да върнем висшето образование в бизнеса, защото именно то е, което прави мениджмънт. Българският голям и среден бизнес трябва да се върне още в средното образование.

“В “Трейс” имаме нужда поне от 50 строителни техника. Не можем да си намерим и шофьори”, посочи още той. По думите му компанията строи основно в Сърбия и Чехия и бавно върви към Западна Европа. “В момента около 3 хил. души работят при нас. Мениджърите ни са на възраст между 28-34 години. Изпълнителният ми директор е на 35 години”, разказа още Михайлов.

Според него в следващите години най-големият проблем у нас пред бизнеса ще бъде в кадрите, не в машините, не в парите. “Всеки политик е временен, но ако нямаме стабилно развиваща се икономика, сме обречени”, подчерта той.

Според него при пътищата всичко е въпрос на норми, а нормите се правят от възложителите. По думите му навсякъде има нужда от нови пътища, но за разлика от у нас, в Германия има постоянен орган за възлагане на норми и правила. “Половината пътища в България са общински и всеки налага нормите за проектиране както той ги разбира”, коментира Михайлов.

Той изтъкна, че проблемът у нас идва от проектите, като добави, че единственото нещо, което трябва да направи правителството, което и да е то, е да направи единни норми за проектиране.