За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Михайлов: ТРЕЙС ще участва във всички търгове по ОП “Транспорт”

Пълният текст на интервюто четете във в. “Дневник”

През 2010 г. дружества на “Трейс груп холд” АД спечелиха обществени поръчки за над 550 млн. лв. Холдингът взе почти всички големи поръчки по оперативна програма “Транспорт” – участъци от метрото, една отсечка на “Тракия”, както и цялата част на жп линията Пловдив – Бургас. За 9-месечието на 2010 г. финансовите резултати на “Трейс” показват над 7-пъти увеличение на печалбата до 11.8 млн. лв. и 65% скок на продажбите, които достигнаха близо 186 млн. лв. Ефектът беше над 30% поскъпване на акциите на компанията на фондовата борса. За плановете на холдинга и отправените “неприлични предложения” разговаряме с Николай Михайлов, председател на съвета на директорите на “Трейс груп холд” АД и зам.-председател на Камарата на строителите в България.

Печелим търговете с най-ниски цени
Проектите, които реализираме, са една малка част от възможностите ни
Акциите ни са силно подценени и трябва да са много над 110 лв.

Миналата година беше изключително успешна за “Трейс груп”. Направихте голям шлем, взехте максимално възможното от програма “Транспорт”, която на шега вече някои наричат програма “Трейс”. Ще успеете ли сами да изпълните всички спечелени поръчки?
– Не знам дали сме взели всичко, но във всички направления на програма “Транспорт” успяхме да вземем по нещо – от метрото, през магистрала “Тракия” до жп инфраструктурата. Това е част от работата ни, в рамките на възможностите на “Трейс” и целите, които сме си поставили. Няма нищо, което да ни е в повече. 550 млн. лв. не е нещо значително и невъзможно като обем работа и ние ще я свършим качествено и в срок.

Кога ще сключите договора за железопътната “Тракия”? Това е първи проект на “Трейс” в жп сектора, означава ли, че се насочвате и към този бранш?
– Това, че за първи път влизаме в този бранш, не означава, че е ново за “Трейс”. Моят трудов път е започнал в жп войски, и то в най-силните години на изграждане на железопътната инфраструктура на България. Влизането на българска компания в този сектор стана възможно благодарение на разширяване на възможностите на “Трейс” и намирането на подходящия партньор в лицето на италианската GCF. Договорът с Национална компания “Железопътна инфраструктура” предстои да се подпише до края на февруари.

Какви са целите за 2011 г.? Готвите ли се да спечелите още по-голям обем поръчки в сравнение с 2010 г.?
– Да, разбира се, че това ни е целта. Тези проекти, които досега сме успели да вземем, са една малка част от това, което имаме възможности да реализираме. Тази година ще участваме на всички търгове, които предстоят по оперативна програма “Транспорт”, като магистралите “Струма” и “Марица”, останалите жп проекти. Ще се включим в търговете в сектор “Води” по оперативна програма “Околна среда”. Ще се борим се за всеки проект, опирайки се опита си в създаването на екипи за управление на големи инфраструктурни обекти.

С какво побеждавате на търговете си конкурентите? Данните показват, че вие сте изключително печеливши по време на управлението на Бойко Борисов, докато при предишното правителство не печелехте толкова. Тогава основният победител беше “Холдинг Пътища”?
– Ние печелехме и при предишното управление, само че те ни елиминираха. Имахме спечелени търгове за над 500 млн. лв., но до подписване на договори не се стигаше. Официалната причина беше, че търгът се прекратява поради липса на финансиране.

Кои търгове са развалени така?
– Това е минало за нас. В този период, когато не можехме да печелим обекти от републиканската мрежа, спечелихме метрото и работихме в общините.

Търгът за метрото също беше под юрисдикцията на Бойко Борисов, който по това време беше кмет на София?
– Какво общо има Бойко Борисов? “Трейс” даде най-добрите условия. Нямаме случай на спечелен търг с по-висока цена и да сме елиминирали конкурент с по-ниска оферта. Така че с нищо Бойко Борисов не ни е помогнал. По-различно отпреди е това, че сега се стига до подписване на договори.

Отстрани нещата изглеждат по различно и ви наричат любимците на премиера. Вие познавате ли се с него, срещали ли сте се?
– Срещали сме се само по време на официални проверки и откриване на обекти. Такива са срещите ми и с министрите.

От пътната агенция се заканиха да ви глобяват за магистрала “Тракия”, защото не бяхте внесли в срок исканията за плащане на етапите.
– Това са условия съгласно договора. Това не е глоба. Когато има работа, която не си извършил на 100%, нормално е да ти платят само реално извършената част. Вече сме внесли 5 сертификата за плащане и до края на януари внасяме още два. Очакваме скоро да ни платят изработеното. Следващият сертификат за 8-ия етап трябва да бъде внесен чак май – юни, т.е. ние сме с три месеца напред.

Освен препроектирането на “Тракия”, за което “Синята коалиция” твърдеше, че е неправомерно, други искания отправяли ли сте към пътната агенция?
– Това не е препроектиране. Това, което направихме, е оптимизация на технологията на мостовите съоръжения, които в проекта бяха предвидени да се изпълнят по стара технология отпреди 15–20 години. Това беше заложено в договора за “Тракия” – строителят да предлага съвременни технологии, които да гарантират качеството.

И сега през зимата много активно работим на “Тракия”. След 15 март започваме асфалтовите дейности. Работим в изпреварващ режим, защото за нас е важно да освободим ресурс за следващите ни обекти. Така че магистралата ще бъде предадена в срок, а може дори и предсрочно.

Но за да има ефект за крайните потребители, е важно да се направят връзките с останалите участъци, за да може да се ползва изграденото трасе. Не е удобно да пътуваш до едно място по магистрала и после да се насочваш по обходни маршрути. Така че нашият участък ще бъде ефективен, ако и следващите се издадат едновременно с нашия.

От пътната агенция се съгласиха с нас, но поставиха и допълнително условие: да увеличим степента на сеизмична устойчивост на мостовете, и ние приехме да направим това за наша сметка, което ни струва допълнителен ресурс. Единственият печеливш в случая е държавата, защото ще получи съоръжения с по-висока сеизмична устойчивост и по-малки разходи за поддържане в бъдеще.

Разрешихте ли спора с пътната агенция за потъването на участъка от Оризово до Стара Загора? Ще правите ли ремонт за ваша сметка?
– Това беше погрешна интерпретации на някои колеги. Твърдението е несериозно и спрямо условията на договора, защото няма потъване и няма основание да се поправя нещо, което ние сме изпълнили качествено.

Какво става с договорите по “Транзитни пътища ІV и V”, както и Световната банка? Имаше замразени проекти заради липса на финансиране от страна на държавата.
– Има и продължава да има замразени проекти поради определени причини. Ние изпълняваме волята на възложителя. Като изпълнители се стремим да бъдем винаги коректни и от наша страна няма проблеми, които да усложнят процеса.

Планирате ли ново предлагане на акции на борсата? Ще увеличавате ли капитала на компанията? От началото на 2011 г. имате ръст от над 30% за цената на акция.
– Да, но след като паднаха три пъти. Сега е лесно да се вдигне с 30%. Акциите на “Трейс” в момента са много подценени, но такава е ситуацията на Българската фондова борса. На този етап не предвиждаме увеличение на капитала, защото не е необходимо.

След като казвате, че са подценени вашите акции, каква според вас е реалната им цена?
– Тук винаги има субективен фактор. Цената е тази, която купувачът е склонен да даде на продавача. Категоричното ни становище все пак е, че акцията ни е подценена. Ако се погледне IPO-то, ще се види при какви икономически показатели имахме 110 лв. за акция, какво сме заложили като развитие през следващите три години и ще установите, че ние дори сме преизпълнили поставените цели.

Понеже плащанията ви зависят от държавата, означава ли това, че имате резервен вариант, ако, не дай си, боже, се случи на България същото, което стана с Гърция и Ирландия?
– Това е устойчивостта на бизнеса – винаги да имаш резервен вариант. Нашият вариант е според времето. Преди три години, когато ни спираха пътните проекти, се насочихме към метрото. Сега погледът ни е към обекти зад граница – Близкия изток, Русия, Балканите. Това е нашият следващ “резервен вариант”.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев неотдавна прогнозира, че 2011 г. ще бъде на оздравителните фалити. Ще продължи ли вълната от фалити и за строителния бранш? През 2010 г. 1100 фирми бяха заличени от регистъра.
– Не може бранш, който изпълняваше обеми от няколко милиарда, които сега паднаха в пъти, да няма проблеми. Най-вероятно ще има преструктуриране. Всичко зависи от това как ще се развие икономиката през тази година и основно от чуждите инвестиции, които предизвикаха бума в строителството у нас. Европейските фондове не са много като обем за строителния сектор.

Колко пари дължи държавата на “Трейс груп холд”? Възползвахте ли се от механизма за разплащане през Банката за развитие?
– Частично. Към март 2010 г. държавата имаше задължения към “Трейс” за около 40 млн. лв., като много малка част от тях бяха разплатени през Банката за развитие. За останалите си чакаме реда държавата да ни плати.

Кое е следващото предизвикателство пред вас? Политиката изкушава ли ви?
– Не, категорично нямам намерение да влизам в политиката. Убеждението ми е, че трябва да правиш или едното, или другото. Двете неща са несъвместими. Ако ще ставам политик, трябва да се откажа от бизнеса. Политикът е професия. Аз съм инженер и съм доказал, че мога. Изградил съм един работещ отбор, който се развива добре, и защо да го изоставям?!

С кое правителство от началото на прехода се е работело най-добре?
– Приоритетите на отделните правителства са били различни. Винаги съм се стремял да бъда позитивен и неутрален към политиците, защото за нашия бизнес се ползват обществени средства. Това налага да се следят обществените нагласи, което е и една от причините да станем публично дружество. Знам, че не може да участваме в инфраструктурни проекти и да не сме в светлината на медиите, на политиците, на обществото. 
– От мен никой нищо не е искал, но в структурата е имало случаи, когато хора, представящи се за близки до министъра, са искали от по-ниските етажи в управлението на “Трейс”. Може би и това е било причина да нямаме сключени договори при спечелени търгове за над 500 млн. лв. при предишното правителство. Последният случай беше с министерството на околната среда за водния цикъл на София, когато месец преди изборите развалиха търга, който бяхме спечелили, а поръчката беше за над 20 млн. лв.

В изграждането на един инфраструктурен обект винаги има много проблеми и ще продължи да ги има, ако се строи по проекти отпреди десетки години. Проектите са стари, законодателството се е променило, има неизвършени отчуждения и ред други проблеми. Тези неща обаче се решават в движение и се преодоляват.

Това показва, че цената ни трябва да бъде много над 110 лв., защото прогнозите ни са се оказали реални. Кризата не е повлияла в негативен план на “Трейс”, а напротив – подобрили сме резултатите си. Да се развиваш дори по време на криза е особено състояние. Защо едни компании са устойчиви по време на криза, а други не? Това е въпросът.

Още повече че по-големият дял от тях се взима от чужди фирми. Големият проблем на българския бизнес е как да предложи по-добри условия пред инвеститорите, така че те да предпочетат българските фирми, а не чуждите. Инвеститорът иска гаранция за качество, за срок и по-добра цена. Ако българският бизнес може да осигури това, инвеститорът ще предпочете нас.

Стремял съм се да нямам нищо общо с политиците, но държавата трябва да защитава големия строителен бизнес, защото, ако нас ни нямаше, 1 километър магистрала нямаше да струва 2 млн. евро на обществото, а 4 млн. евро. И сега румънците нямаше да питат как го правим това нещо в България. В Румъния са принудени да плащат по 4 млн. евро, но на чужди фирми.

През всичките тези години някой политик или министър казвал ли ви е директно давате толкова и този обект е ваш?