За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Михайлов и президентът на Сърбия се поздравиха за постиженията

Президентът на Сърбия Александър Вучич откри Коридор № 10 в Гърделичката клисура

Най-сложните участъци са изградени от „Трейс Груп Холд“ АД

Гърделишката клисура (на сръбски: Грделичка клисура или Grdelička klisura) е пролом по течението на река Южна Морава в Югоизточна Сърбия. Клисурата носи името си от близкото градче Гърделица, разположено в началото на пролома.

 Президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят Ана Брнабич, членовете на правителството, проф. Николай Михайлов, инженери и представители на „Трейс Груп Холд“ АД  откриха най-сложният участък от магистралата по южния край на Коридор №10, в Гърделичката клисура.

Построени са 36 моста, като участъкът е разделен на 5 лота. Два от най-дългите тунели в Република Сърбия са част от Коридор №10.

Мащабният проект е реализиран успешно благодарение на професионалистите от „Трейс Груп Холд“ АД, ръководени от проф. Николай Михайлов.

Това е най-важния паневропейски  коридор, който минава през Сърбия и свързва Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, България, Македония и Гърция

„Трейс Груп Холд“ АД, изгради Участък: Гърделица (Горно Поле) – Царичина Долина, ЛОТ2: Пътища и мостове от Тунел Предеяне до Царичина Долина. Това са най-трудните участъци на трасето.

На церемонията президентът Александър Вучич сподели: „Тази магистрала е важна и за инвеститорите, и за спестяване на пари и по-ниски транспортни разходи, но най-вече за хората. Пътят не е изграден заради красотата, а заради функционалността му, затова съм особено щастлив“.

Какво е проектът „Гърделишка клисура“

Магистрала Е75 е южната част на паневропейският Коридор №10 (Залцбург – Любляна – Загреб – Белград – Ниш – Скопие – Велес – Солун).

Проектът  изпълнен от „Трейс Груп Холд“АД с най-тежката част е участък: Грделица (Горно Поле) – Царичина Долина
ЛОТ2: Пътища и мостове от Тунел Предеяне до Царичина Долина.

Участъкът е с обща дължина е 4 650 м.

Пътна част – 3 375 м
Големите съоръжение – 1 670 м
Изкоп – 317 000 м3
Насип – 297 000 м3
Трошенокаменна настилка – 110 000 м3
Асфалтова настилка – 43 650 т

Трасето на магистралата има пет уникални моста над река Южна Морава и пресича на три места международната ЖП линия Ниш-Скопие.

Най-голямото съоръжение е Мост 11. Той е с дължина 510 м. Вторият по дължина е мост 9,  който е 450 м.  Като при този мост е и най-големия отвор.

Изпълнени са 4 420 м подпорни конструкции от бетон, пилоти, армонасип и габиони с обща дължина 4 420 м. и каменна облицовка на рака Южна морава с обща дължина 750 м.

Защитата на откоса е с дължина 520 м, височина над 60 м и обща квадратура 15 300 м2.

На зрелищно труден терен с дължина 26,3 км, успешно са завършени девет големи склона. Регулирани са Предеянската верига, двата Предеянски и Манилски тунела с обща дължина 2,8 км и  са изградени 36 моста.

Общата бройка на пилотите е 1 054 с обща дължина 15 920 м.

 Други интересни факти за проекта  „Гърделишка клисура“

 Южният край на Коридор № 10, през дефилето на Гърделичко е уникален от всяка гледна точка.

Преди старта на строителните работи са се изградили три временни преминавания на р. Южна Морава всяко с дължина около 30 м, за да бъде осигурен достъпа до обекта. Изградени са и временни преминавания на жп линията с ЖП прелези.

Преддеянската верига е единствената в Сърбия и на Балканите, с толкова  мостови конструкции над реката.

Строителството на магистралния участък в долината на р. Южна Морава, погледнато професионално, от инженерна гледна точка е доста голямо предизвикателство.

Трасето се развива в силно пресечен планински терен, в долината на реката, като успоредно на нея, преминава и електрифицирана еднопътна ЖП линия и двулентов главен път Е75.

В участък от 1 400 м е предвидено изместване на съществуващото трасе на главен път Е 75, изграждат се подпорни и укрепителни стени.

Проектът за изграждане на магистралата в дефилето на Гърделичко е финансиран със заеми от Европейската инвестиционна банка и отчасти от Световната банка.

 

Какво споделиха инженерите, участвали в изграждането на обекта

 

Екипът на проф. Михайлов

  

Инж. Стойко Мешков, ръководител проект:

„Колеги, най-точно мога да опиша онова, което чувствам и което искам да Ви кажа чрез думите на Иво Андрич, които избрахме като послание към проф. Михайлов: „От всичко, което човек в стремежа си към живот, издига и строи, най-доброто и най-ценното в моите представи са мостовете. Те показват мястото, на което човек е срещнал препятствие и не се е спрял пред него, а го е преодолял.“ Това е философията не само на нашия обект, през който заедно преминахме и на нашата компания „Трейс Груп Холд“. Заедно сме посилни, по-добри, по-истински. Този обект е важна част от Пътя ни в Сърбия, но сигурен съм и на Балканите“

Инж. Павлина Манева, ръководител ПТО на обекта:

„Днес, когато се връщам към началото на строителството, разбирам колко заедно съм израснала с обекта, той е 80% от моя инженерен трудов стаж. Но, определящо е не времето. Човек израства чрез справяне с трудности. Изграждането на магистралния път в Гърделичката клисура беше: преодоляване на трудност в кратки срокове, няма време за отлагане- препроектиране, срутване, свлачища, буйна река, действаща жп линия, преместване на път …предизвикателствата бяха лавинообразни. На един такъв обект можеш да научиш всичко, необозримо ми е, дали има друг вид трудност, която мога да срещна в работата си. Благодарна съм на проф. Михайлов за доверието, което ми гласува, на инж. Стойко Мешков, за всичко което научихме заедно, преминавайки през предизвикателствата, на колегите, които са строители- джентълмени: няма нещо, което съм поискала да се изпълни в работата и то да не стане.

Днес пускат движението по „нашата“ магистрала, още усещам тежестта на обекта, и вярвам че каквото има да се случва оттук нататък ще бъде добро!

Инж. Симеон Иванов, ПТО на обекта:

„Когато дойдохме в Гърделичката клисура видях една девствена природа, гори, скали, река… къде е мястото, от къде ще мине трасето на автомагистралата, питах аз. Днес, когато откриваме пътя се чувствам удовлетворен и смело мога да кажа, че всичко което може да се види в пътното строителство е събрано в 5 км.- освен обичайните изкопи, насипи, асфалтови работи, тук ние изградихме много подпорни съоръжения: стоманобетонови стени, пилотни стени, армирани насипи, габионни стени, защитата на откоса в цифри е 18 000 кв.м. Най-високата точка на изкопа е 60 м. Трасето на магистралата следва естествения терен, от една страна запазване на природата, от друга намаляване обема СМР. Двете нивелети са разделени, на различни нива са, което наложи изпълнение на стоманобетонни стени. Съществуващия път го изместихме над магистралния, направихме и регулация на реката. Отначало извършвахме дейности в разстояние 100-200 м, мога да кажа че ключовият момент за разгръщане на строителството бе изместването на Пътя. Изградихме дренажна система, която пречиства водата преди да се влее в р. Южна Морава.

Природата е страшна, но инвеститора разчита на нас да се справим. За това ни е избрал, защото имаме опита да решаваме проблемите. На обекта геологията се оказа различна на всеки 100-200 м, което наложи да препроектираме и да строим, без да се променят сроковете… и тогава „косата ти побелява“, но сърцето ти празнува. Ние бяхме най-младия екип от изпълнителите на петте ЛОТА. Но, бяхме изрядни. Инж. Делчев, изпълнителният директор на Холдинга винаги беше зад гърба ни, участваше в оперативки, в съставянето на графиците, в решенията. Благодарен съм на проф. Михайлов за знанията, които ни даде като студенти и възможността да работя в Трейс, на инж. Манева, моят първи ръководител, на Стойко за поканата да работя на такъв обект- сложна математическа задача, която решихме с колегите стъпка по стъпка.“

 Инж. Милош Златкович и инж. Даниел Милеонович, мостоваците:

 „Всичко, което се учи в Университета е събрано в този обект, но по много. Голям проект, който изисква поредица от правилни решения, нямаш право на грешка за да продължиш на следващия етап. Взаимодействието между човешкия ум и дейности с природата е изпитание. Във всеки момент, когато нещата вървяха по план и когато сме имали проблеми винаги сме усещали подкрепата на ръководството на Трейс .“

Мария Трайкова, финансов директор на проекта:

„Преди 15 години, когато завършвах средното си образование, избрах да се явя на матура по география. Темата, която се падна бе: Историческо и икономическо развитие на Гърделичката Клисура. Преди няколко години съдбата отново ме върна в темата. Ако трябва сега да пиша, бъдещето за което ще разкажа ще е различно.“

Инж. Владислав Петров, ръководител на изграждането на Метростанция 18 (кв. „Овча купел 2“ – до „Горна Баня“) – част от третия диаметър на софийското метро:

 „Когато през 2016 г. гледах презентацията на проекта се зачудих как ще се изпълнят тези обеми, предвид проблемите с трасето и трудностите, които са на всяка крачка. Обектът е изпълнен, което означава, че колегите са отговорили на въпроса: как ще се направи?“

Инж. Иван Христов, административен директор на „Трейс Груп Холд“ АД:

 „Респект към всички колеги работили с професионализъм и сърце да се случи днешния ден!“

Инж. Георги Иванов, регионален мениджър Стара Загора:

„Идвал съм на обекта през различни етапи от изграждането му, часове преди пускането на движението мога да кажа: Воините в мирно време са строителите.“

 В обобщение: всички от екипа на „Трейс Груп Холд“ АД са удовлетворени от перфектно реализирания изключително сложен проект, който е и най-важният паневропейски коридор. Благодарни са и на проф. Николай Михайлов за подкрепата и доверието.

Вижте уникални кадри във видеото на „Трейс Груп Холд“ АД