За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

Фондация „Трейс за хората“ дари скулптора на св. Николай Мирликийски Чудотворец

На полуостров Буджака, нос Колокита, във ВС „Созополис“, проф. Николай Михайлов и фондация „Трейс за хората“ съградиха монумент на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Автор на скулптурата е Любомир Лазаров, бронзовата отливка е дело на леара-скулптор Марин Марков. В молитвения кът е експонирана икона-мозайка „Покров Богородичен“, изработена от  Маргарита Маркова. Тропара на св. Николай и Ктиторския надпис са дарение от Николай Шамаранов. Цялостното оформление на монумента  е на арх. Николай Николов.

Освещаването на първата в България скулптора на св Николай бе извършено от Сливенският Митрополит Йоаникий в съслужение с Великотърновския Митрополит Григорий и Западно-и Средноевропейския Митрополит Антоний. В своето слово към гостите НВП Митрополит Йоаникий сподели: „Необятното море пред очите ни като че ли ни кара да мислим, че светът се състои само от вода, морета и океани. Но те и ние се нуждаем от покровител и застъпник, който да ни извади от бурите в житейското море. Св. Николай и днес помага и не оставя невъзнаградени тези, които искрено отправят поглед към него”.

Митрополит Йоаникий заяви, че талантът е дар, който не бива да остава скрито съкровище и допълни:„ Благословени са тези, които дават възможност за изява на таланта в полза другиму“. Изпълнителният директор на фондация „Трейс за хората“, Десислава Любенова, преди да връчи свидетелството за дарение на Стефан Шарлопов, инвеститор в „Созополис‘ сподели: „ Вярата е тази, която ни помага да вървим напред,  да постигаме резултати по Пътя , да надскачаме себе си и непрекъснато около нас да се случват чудеса. В Созополис българщината е видима.“  

Стефан Шарлопов благодари  на Николай Михайлов и на Десислава Любенова и заяви: „От днес Созополис си има свещена точка. Господ е във всеки един от нас. Господ означава и търпение, което да имаме всеки ден – така че да даваме от себе си и да променим както човека, така и историята”. Пред тримата Митрополити и кмета на Созопол Панайот Рейзи, г-н Шарлопов увери ,че на  църковна земя ще бъде  възстановен  параклисът на свети Стефан.

Акад. Антон Дончев, член на УС на  „Трейс за хората“ представи  допълнителни щрихи, които преди година вдъхновиха инициативата на фондацията: “Брегът, на който стоим е свещен. Тук преди 2000 години е слязъл свети Андрей Първозвани, първият, който тръгва след Христос. Така тракийското население, живяло тук, се е докоснало до истинската вяра 800 години преди цар Борис да ни покръсти.“ Акад. Дончев завърши словото си с думите: „Имам мечта – да открием Евангелието Понтика, вярвам, че  в него ще се намерят доказателства, че Христос е бил по тези земи през 15-те изгубени години от живота му”.

В ктиторския надпис дарителите са написали: „Надяваме се, че нашата скромна инициатива ще бъде вдъхновение и насърчение във вярата и родолюбието на мнозина.“