За този уебсайт

Реших да създам този блог, за да бъда по-близо до вас, моите студенти. Преподавател съм в Катедра „Пътища” на Университета по архитектура, строителство и геодезия по дисциплината „Съвременни технологии на строителството на пътища” водя лекциите и по „Строителство на автомобилни пътища”.

Контакти с мен

115 км въпросителни

Дупките в процедурата за магистрала „Тракия“ са много, но строителството може да започне напролет

Яна Бодурова, в. Капитал

“Магистралните пътища са съоръжения, които дават възможност на едни хора да се придвижват страшно бързо от точка А до точка Б, докато други хора се придвижват страшно бързо от точка Б до точка А. Хората, живеещи в точка В, която е разположена точно между двете, често си задават въпроса какво й е толкоз хубавото на точка А, че толкова много хора от точка Б горят от желание да отидат там, и какво й е пък толкоз хубавото на точка Б, че толкова много хора от точка А горят от желание да отидат там.”

Дефиницията за магистрала е от романа на Дъглас Адамс “Пътеводител на галактическия стопаджия”. По някаква странна ирония именно това е любимата книга на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който пое поста с амбициозното обещание още през 2012 г. да покаже на българските граждани как изглежда на практика една напълно завършена магистрала – “Тракия”. Задачата на пръв поглед не изглежда толкова непостижима. От аутобана липсват 115 км (от Стара Загора до Карнобат), разделни на три лота, като строителството им може да започне паралелно, а финансирането е осигурено от оперативна програма “Транспорт”.

За разлика от историята на главния герой в романа на Адамс обаче пътешествието на министър Плевнелиев във фантастичната галактика на пътното строителство в България не започна с новината за издадено разрешително за строеж на магистрала, а с установяването, че такова липсва.

Прочетете целия анализ в уебсайта на „Капитал“